Послання з часів неоліту

Послання з часів неоліту

Вона народилася в один місяць зі своїм батьком із різницею в 66 років. Виношували її довго й складно, а пологи були патологічними. Володимир Миколайович Гузій зустрів народження своєї п’ятої «дитини» гучно, радіючи їй, як первістку. І назвав свою доньку Очеретиною, точніше – «Про золоту очеретину». 6 вересня дослідник, автор 5 унікальних видань із історії Київщини та Чернігівщини Володимир Гузій у колі найрідніших людей, причетних до народження довгоочікуваного видання, «хрестив» свою Очеретину. Хрещеним батьком книги в 608 сторінок став засновник фонду «Лівобережна Київщина», в той час депутат міської ради, наразі депутат Верховної ради - Павло Різаненко. Хрещеною матір’ю – генеральний директор видавничого центру «Світ успіху» Неоніла Струк. На презентації вшанували й «повитуху» Очеретини – шеф-редактора «Старого центру» Олену Слизюк. Саме вона змогла переконати Володимира Миколайовича перевидати свою першу книгу «Золота очеретина», яка 15 років тому побачила світ і здобула неймовірну популярність. «Про золоту очеретину» – ґрунтовне продовження «Золотої очеретини». Це видання, в якому, окрім поглибленої історії кожного селища, села, хутірця і навіть кутка, жителі Броварщини мають змогу відшукати й своє коріння. Наші початки – чи не з часів неоліту, періоду, який і передав нам своє послання – легенду про Золоту очеретину – своєрідний заклик повернутися з небуття, відродитися й пам’ятати, якого ми роду. У історико-краєзнавчих нарисах Володимира Гузія кожен знайде для себе щось цікаве й неодмінно захоче помандрувати Броварщиною.

– Це справжня енциклопедія нашого краю, – сказав під час виступу Павло Різаненко. – Коли я побачив чорновий варіант майбутньої книги, то ще більше переконався у правильності свого рішення – стати меценатом видання. Одночасно це й чудова нагода підтримати ініціативу людей на місцях.

Нагадуванням про співпрацю над вагомою роботою, що стала продовженням серії книг про історію рідного краю, презентованим «Світом успіху», стане для пана Павла подарунок від видавництва – оригінал малюнка, який увійшов у краєзнавчу розвідку Володимира Гузія.

Знаючи про «вагітність» книгою, редакція газети «Старий центр» започаткувала конкурс на кращу розповідь про рідний край. Саме на презентації і відбулося нагородження переможців, яких визначали шляхом інтернет- голосування.

Найкращою роботою про маленьку Батьківщину став етюд Людмили Богданової «Мої Літки». «Срібло» дісталося Аллі Стригун за її роботу «Там, де ставочок Йовпик» (про с. Плоске). На третій сходинці – есе Василя Сойди «Додому…» (про с. Світильня). Переможці отримали від автора новонароджене видання, а від «Старого центру» – квитки в Київський планетарій та футболку «Я читаю «Старий центр». 

Автентичні пісні Чернігівщини й Київщини у виконанні творчого колективу «Кросна» та перегляд фільму про цікаві місця Броварщини, які описано в розвідці, посилювали святковий настрій присутніх. 

Володимир Гузій неймовірно щасливий: «Про золоту очеретину» не стала «шухлядною», як його унікальне генеалогічне дослідження броварських родин, і знайде вдячних читачів. Книга вийшла невеликим тиражем, тож у вільному продажу її не буде. Однак оригінальне видання «Очеретини» отримає кожна школа та бібліотека міста й району.  

Соломія Мальована